Zo’n tien jaar geleden heeft men ontdekt dat het hart over een eigen neuraal (zenuw) netwerk beschikt. Het ritme van de periode tussen twee hartslagen in speelt daarin een centrale rol. Via dat hartritme geeft het hart signalen door naar de hersenen en aan het hormonale systeem. Het maakt niet zozeer uit hoeveel slagen het hart per minuut maakt, maar juist het ritme tussen de hartslagen in is bepalend. Onderzoekers hebben ontdekt dat bepaalde patronen van het hartritme corresponderen met een bepaalde emotionele gesteldheid. Zo leiden gevoelens van compassie, liefde, zorg en waardering tot een rustig glooiend- coherent- hartritme, terwijl gevoelens van boosheid, frustratie, angst en onveiligheid een hoekig en grillig- incoherent- beeld opleveren.

Effecten van hartcoherentie

Simpelweg: wie liefde ervaart, voelt zich niet alleen blij en gelukkig, maar produceert ook meer van het hormoon DHEA (verjongingshormoon), dat tegenwoordig in pillen wordt verkocht en dat onder meer veroudering, Alzheimer, geheugenverlies, diabetes, depressie en vermoeidheid tegengaat. Een “liefdevol lichaam” neemt minder cholesterol op, verlaagt de bloeddruk en ondersteunt het immuunsysteem. Hartpatiënten die te maken hebben met kortademigheid en vermoeidheid zijn gebaat bij het leren hun hart in coherentie te brengen. Dit geldt ook voor mensen met mentale problemen als angst en depressie. Hartcoherentie bevordert het functioneren en presteren van de hersenen.

Onderzoeken van managers en medewerkers in het bedrijfsleven bleek dat stress verminderde op drie niveaus: het lichamelijke, emotionele en sociale vlak. Bloeddrukdaling, verdwijnen van hartritmestoornissen, verbetering van concentratie, ervaren van minder stress, minder slapeloosheid, verminderd gevoel van uitputting en een beter contact kunnen leggen met hun collega’s op de werkvloer waren de gemeten resultaten.
Hormonaal zijn er effecten op verbetering van het immuunsysteem, waardoor we minder vatbaar worden voor ziektes en verkoudheid. Er is vermindering van premenstruele symptomen zoals minder irritatie, minder depressie en minder vermoeidheid. Dergelijke veranderingen wijzen op een diep ingrijpende verandering in de fysiologie van de mens zonder toediening van synthetische hormonen in de vorm van medicijnen.