Mediteren hoeft niet persé prettig te zijn.

In het begin van het oefenen van de meditaties merk je dat de geest juist enorm onrustig kan zijn. Andere keren ervaart men wel rust of pas aan de eind van de meditatie. Het is normaal een eindeloze stroom van gedachten te hebben die strijden om onze aandacht. Je kunt je meer bewust worden van deze gedachtestroom en daardoor denken dat meditatie averechts werkt. Maar meditatie hoeft niet per se prettig te zijn om werkzaam te zijn. Het vraagt tijd om in het brein de bedradingen weer te versterken tussen lichaam en geest.

Voor het eerst starten met aandachtstraining is te vergelijken met voor het eerst weer naar een sportschool gaan. Op de sportschool ga je dan tegen gewichten drukken die wat zwaarder zijn dan je gewend bent. En juist omdat ze zwaarder zijn word je er beter in. Op dezelfde wijze richt je je tijdens de aandachtstraining wat langer op het lichaam dan je gewend bent. En juist omdat je dat langer doet word je er beter in. Onrust, afleiding, verveling en ongemak tijdens de mindfulness meditaties zijn eigenlijk de ‘gewichten’ waar je mee traint. Zonder weerstand is het geen krachttraining. Zonder afleiding is het geen aandachtstraining. Onrust, afleiding, verveling, en ongemak zijn je bondgenoten die je uitdagen om je te oefenen in:

  • Onderkennen dat je geest is afgedwaald.
  • Bewust worden van het thema (zonder er verder in op te gaan, bijvoorbeeld benoemen met één woord).
  • Herinrichten van de aandacht, op vriendelijke wijze.

Op sommige dagen zal je boos of teleurgesteld zijn omdat het je zogenaamd niet lukt. Maar probeer niet te denken in termen van succes of mislukken, of dat je bepaalde spanningen niet zou moeten voelen. Denk niet dat spanning een teken is dat het niet werkt. Integendeel, je leert juist wel! Je leert bij afleiding of ongemak stil te staan. je durft er rechtsreeks naar te kijken en dat ook nog eens zonder oordeel of met mild oordeel. Je leert hoe je geest spanning veroorzaakt, maar ook hoe spanning in het lichaam op zijn beurt de geest onrust geeft (bijvoorbeeld door gemopper erover). Geleidelijk aan zal je merken dat aandachtig observeren op vriendelijke en neutrale wijze, de spanning vanzelf laat verdwijnen. Daar hoeft je verder niets voor te doen.