Effecten Mindfulness training

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 2x per dag 10 minuten mediteren gedurende 8 weken verandering in de hersenen tot stand brengt. Bepaalde hersengebieden worden groter, bijvoorbeeld het gebied dat lichaamsbewustwoording registreert.

De MBCT (Mindfulness Based Cognitive Therapy) was oorspronkelijk bedoeld om terugval in depressie te voorkomen. Het bleek een succes. Maar niet alleen bij depressie bleek het te werken. De lijst aan positieve effecten is lang en divers:

- meer levensvreugde krijgen, meer compassie en empathie voor jezelf en openstaan voor gevoelens van anderen.

- Voorkomen dat gevoelens van angst, stress en somberheid via een neerwaartse spiraal tot langer durende neerslachtigheid en uitputting leiden. Negatieve gedachtepatronen leer je onderkennen voordat je erin wordt meegezogen.

- Meer geluk en tevredenheid.
Bewuste aandacht voor routine bezigheden, het observeren van gewone ervaringen, en het minder automatisch handelen zijn geassocieerd met een toename in positieve stemming. 

-Het niet oordelend aanvaarden van gedachten en emoties, en het leren openstaan voor en nieuwsgierig zijn naar pijnlijke gevoelens is geassocieerd met een afname van negatieve stemming.

Mindfulness training zorgt dat je het leven meer vanuit een intrinsieke motivatie tegemoet treedt. Gewoon omdat je bepaalde dingen leuk of interessant vindt, en minder vanuit sociale druk of omdat je denkt er iets mee te winnen.

- door gunstige veranderingen in de hersenen verdwijnen angst, stress, somberheid en irritatie makkelijker dan dat ze op komen zetten.

- Betere relaties, meer veerkracht: het vermogen om beter met tegenslagen om te gaan. Meer stressbestendig.

- Beter geheugen, meer creativiteit. Sneller herkennen van negatieve patronen ( gedachten en bijbehorende gevoelens).

- Minder chronische stress in het lichaam (bloeddruk)

- Beter omgaan met pijn, met name chronische pijn.

- versterking van het immuunsysteem (minder verkouden) , minder huisartsenbezoek.