Mindfulness toepassingen

Om van je ‘denktank’ ofwel de ‘doe’ modus naar het moment van nu komen, de ‘zijn’ modus, gebruiken we drie instrumenten:

- de gewoontebrekers. 

Gewoontevorming is een context die automatisch bepaalde gedachten of gevoelens oproepen. Door gewoontes opzettelijk te doorbreken komen de daaraan gekoppelde gedachtepatronen en gevoelens niet op, waardoor er ruimte ontstaat voor nieuwe ervaringen en gedachten. Een voorbeeld van een gewoontebreker is bij het eten eens op een andere stoel te gaan zitten. 

- informele mindfulness oefeningen. 
Hiermee wordt bedoeld dat je een taak uitvoert, bijvoorbeeld    gaan eten. Je kunt voedsel verorberen en met je gedachten tegelijkertijd ergens anders zijn, of je kunt heel mindful bewust zijn van iedere hap die je neemt. Hoe je je lepel vasthoudt, hoe je die naar je mond brengt, wat je precies proeft, welke smaken er in je voedsel aanwezig zijn. Of het voedsel koud of warm is, welke geuren je erin ontdekt . Het gaat om het inzetten van zoveel mogelijk zintuigen en je helemaal daarop zoveel mogelijk te concentreren. Je begrijpt al dat er dan geen ruimte is voor tobbende gedachten.

- de mindfulness meditaties.

De zit of lig oefeningen zoals de bodyscan, de drie minuten ademruimte meditatie. Je kunt ze doen thuis op de bank liggend of in de trein op weg naar je werk.
De adem als anker, als middel om de aandacht in je lichaam te brengen. Het leren focussen in je lichaam, er een training van maken, om zo los te komen van je gedachtenspinsels en daarmee bewustere keuzes te maken.